Video Credits Info

Torre Anseli

Anseli Tower
Ave. Revolución 1267

As background information, the client requested to insert an 80,000m2 tower within a commercial center designed by another architect firm. The tower is located in the southern part of the city and is composed of spacious and profitable installations of almost 4,000m2 suitable for high-level corporate spaces. The idea was to use the available density of the terrain to create a synergy between the commercial center and the offices. The commercial center provides services to improve the user’s quality of life and the offices give life to multiple commercial premises during the week.

The aim was to mitigate to the extent possible both the visual impact and the scale of the project in the adjacent context.

We studied several volumetric proposals at an urban level; each one being more extravagant than the previous one, until concluding that a simple and elegant volume would have a much smaller visual impact on the surrounding environment than highly protagonist and acute forms.

Once the main volumetry was established, we noticed that the volumes in the commercial center blended in perfectly with the adjacent residential area (at least regarding the height) and that the floating tower upon such a base would have to be lightened and distanced from any monumental reference. The tower, a giant within its context, had to be friendly: a friendly giant.

The main volume was divided into two parts to create a greater slenderness in the short sides. For the main façades, we decided to use thin glass plates with very fine structures and make them float in a formal way, similar to dragonfly wings, barely detached from the massive volume in order to lighten the formal impression of the building. The texture was deliberately designed to have a composition that was reminiscent of natural elements such as a bark from a tree or pasture on a field.

The final outcome is a fine and functional building. A giant whose simplicity fits the context and contributes to the community’s quality of life.

Credits

Year: 2017
LEED Certification:
Gold - 2017
Architectural design, coordination
and supervision:
COLONNIER ARQUITECTOS
Client:
MF INGENIEROS + DESARROLLADORA CINSA
Construction:
MF INGENIEROS
Structural calculation:
CADAE
Concrete manufacturer:
CEMEX
Facade
engineering: HEG
Double-glazed modular units:
TECNOVIDRIO
Glass manufacturer:
GUARDIAN
Hydraulic, sanitary, rainwater
and fire protection engineering
: GMA
Mechanical
engineering: IACSA; CYVSA
Mechanical equipment:
McQUAY; DAIKIN
Lighting design
: L+F LUZ Y FORMA
Electrical engineering:
DEC; PROSISA
Monitoring, control,cctv
and security engineering
: ASINTELIX
LEED
management + energy model: CIVITA
Landscape design:
DLC
Cranes and loaders:
ESPAMEX
Steel doors:
MEXPORT
Decoration and furnishing:
ESRAWE
Signage:
SOLUCIONES SEÑALETICAS
Photography:
LUIS GORDOA; AGUSTIN GARZA
Video:
MELOCOTONSTUDIO

Design Team:

Oscar Osorio
Luis Mateo
Domingo Granados
Daniel García
Lourdes Guzmán
Johanna Apolo

Colonnier Arquitectos © 2019